THILO SCHLIEBENER FA LA ULTRAMARATÓ MÉS IMPORTANT D’EUROPA

La marató de Gornergrat Zermatt s’estén des de St. Niklaus a través de la vall més profunda de Suïssa fins al Riffelberg a Gornergrat. Aquest és un dels recorreguts de marató més exigents a Europa. I per a aquells a qui els 42 quilòmetres i els més de 1.800 metres de desnivell no els semblin un desafiament suficient, sempre hi ha la Ultramarató Gornergrat Zermatt de 46 kms.

L’inici a St. Niklaus ja és el primer impuls d’energia: al voltant de 1.600 corredors estan al començament amb espectadors per animar-los i altres espectadors, que estan “acompanyats al viatge”. Perquè ara estan travessant la vall més profunda de Suïssa: a esquerra i dreta, les muntanyes més altes de Suïssa s’eleven sobre els caps. Els que “acompanyen el viatge” són al Matterhorn Gotthard Bahn, que és el tren amb espectadors que saluden i viatgen al costat dels corredors fins a Zermatt.

El que Iron Man és per a Hawaii, la carrera d’ultramarató fins al cim de Gornergrat és per a Zermatt. El curs és el mateix des de St. Niklaus via Zermatt i fins a Riffelberg. Però després continua 3,4 quilòmetres més amb 514 m addicionals de desnivell difícil de superar. Una cosa per als realment durs! I hi ha almenys 800 persones que accepten aquest desafiament. Tots i cadascun mereixen un gran aplaudiment quan arriben a la meta a 3.089 m Gornergrat.

A l’ultra hi havia present l’atleta vilanoví de Fondistes Penedès Thilo Schliebener que titànicament va fer els 46 kms en 6 hores 23 minuts, aquí teniu la seva crònica:

“He fet el meu “highlight” de la temporada: la Ultramarató de Zermatt Gornergrat a Suïssa (al costat del mont Cervino). 46km amb 2500m de desnivell positiu i 2950 desnivell acumulat. Vam començar a 7C, però ràpidament va pujar a 22C. Molt d’ambient; 1000 voluntaris!         

És una cursa difícil – als primers 21km semblen fàcils, però puja 590m! Després venen 11km amb 650m de desnivell (així el doble que als 21 de principi) i molt permanents – no hi ha ni una baixada o en pla. En acabat hi ha 7km de tobogan però bé per córrer. Del 39-42 hi ha 500m de desnivell, molt exigent pel cos. I per finalitzar del km 42 al 46 amb 600 m positius i tècnicament exigent. Però sempre amb el Mont Cervino al costat! Molt xulo! Una passada”.

La cursa Començant a St. Niklaus, situat a la vall muntanyosa més baixa de Suïssa, i acabant a Riffelberg by Gornergrat, la línia d’arribada a major altitud d’Europa a 2585 m, la marató de Zermatt és el desafiament suprem de les carreres alpines.

Aquest esdeveniment és la competència de marató més emocionant i ambiciosa d’Europa. En els primers 20 quilòmetres de la cursa és de St. Niklaus a Zermatt, el recorregut continua pel fons de la vall, principalment al llarg del marge esquerre del riu. La distància de mitja marató arribarà a Zermatt Bahnhofstrasse. A partir d´aquí, el curs serpenteja al llarg d’un camí alpí fins a Sunnegga. El tram següent de la cursa és a través de Gant, i després d’un tram de terreny pla, els competidors arrivaben a Riffelalp a 2.222m. Aquí és on realment hi ha la calor! Perquè als quilòmetres restants cal superar un desnivell de gairebé 400 metres per arribar finalment a la meta a 2.585 msnm a Riffelberg by Gornergrat.

Mentre que els corredors del Zermatt Marathon passen la capella al Riffelberg i tenen la meta a l’abast de la mà, els corredors de l’Ultra Zermatt Marathon encara tenien exactament 3,4 quilòmetres i 514 metres per recórrer. La vista des de Gornergrat a 3089 metres és única i compensarà tots els esforços.