CELE LÓPEZ PORTA ELS COLORS DE FONDISTES PENEDÈS A PROP DEL POL NORD

L’arxipèlag de Svalbard (Noruega) és el lloc habitat més a prop del pol nord, un lloc peculiar a on no existeixen carreteres. La capital d’aquest territori pertanyent a Noruega és Longyearbyen, ciutat que presumeix de ser la més septentrional del món. És a Spitsbergen, una de les 3 illes habitades de l’arxipèlag de Svalbard i la més gran de totes.

Aquesta població té una població de més de 2.000 habitants d’unes 40 nacionalitats diferents, una universitat amb més de 300 alumnes i fins i tot un aeroport. Un altre de les curiositats d’aquest arxipèlag és que està prohibit enterrar als morts a causa del permafrost, ja que aquest provoca que preserven els virus. El permafrost també té les coses bones. De fet, va ser una de les raons per les quals es va establir a l’illa de Spitsbergen el Banc Mundial de Llavors, que des del 2008 protegeix la riquesa vegetal del planeta. En principi, era una garantia que, en cas de fallada elèctrica, es pogués garantir la conservació de les llavors. Tot i això, l’escalfament global està posant en perill el túnel d’accés a les instal·lacions, que pateix filtracions d’aigua a conseqüència del desglaç del permafrost.

Una altra de les coses a què s’han d’acostumar els habitants de Longyearbyen és el contacte amb els ossos polars, que viuen al nord de l’illa, més de 3.000. Tant que és obligatori saber manejar una arma i sortir de la ciutat amb ella per protegir-se en cas que es trobin amb un.

En aquest arxipèlag durant tot l’any es van organitzant esdeveniments de tota mena per tenir activitat en aquest lloc, entre aquests actes organitzen la mitja marató de Spitsbergen al mes de juny que aquest dissabte va reunir 700 atletes de tot el món, una carrera limitada i que molt pocs tenen el privilegi de fer-la, els colors de Fondistes Penedès han estat per tot el món els seus vint-i-quatre anys d’història i en aquest 2022 ha estat gràcies al nostre atleta Cele López, un dels atletes de FP que més curses que ha corregut pel món, per fi feia possible una de les seves grans il·lusions que era córrer en aquest racó tan recòndit de la terra, Cele finalitzava en 2 h 17 m, aquí teniu els seus comentaris:

“Després de tres anys sense fer-se al final he pogut complir el somni de fer la mitja marató d’Spitzbergen a les illes Svalbard, a només 1.300 k del Pol Nord.

Recorregut trenca cames, la majoria per camins. Temperatura màxima de + 5º, amb pluja fina i vents de 50 k/h. sensació tèrmica sota zero. Els últims 5 km en pujada i amb el vent de cara han sigut “infernals”.

De totes maneres l’he gaudit molt!. Content amb l’experiència!”.