FRACTURES PER ESTRÈS

El col·lagen forma el 90% del teixit orgànic de l’os, determina la majoria de les respostes a l’estrès. Les fractures per estrès es produeixen en un os de resistència elàstica normal com a resultat d’una excessiva activitat muscular realitzada de forma repetida.
L’augment de l’activitat muscular, fa que l’os respongui amb un procés de remodelació i hipertrofia. Hi ha una etapa transitòria de reabsorció òssia en la que l’os és relativament dèbil, i es torna vulnerable a aquestes fractures, degut al desequilibri existent entre la resistència òssia disminuïda, i l’augment de la força i to muscular.
Els esportistes, al realitzar exercicis intensos o repetitius, disminueixen la capacitat dels músculs per absorbir part de les forces, i les transmet a l’os en major intensitat, provocant traumatismes reiterats, sense temps per la regeneració osteoelàstica.
LESIONS MÉS FREQÜENTS.
–         Les localitzacions més freqüents, són en la tíbia, en el terç distal.
–         En el mal·lèol intern, mal·lèol extern i metatars, també són freqüents, sobretot en els corredors de llarga distància. Sovint, bilaterals.
–         En el cas dels metatars, el més freqüent, és el V MTT, sobretot en saltadors o esports d’impacte constant.
–         En la zona lumbar, l’espondilolisis i espondilolistesis, de l’articulació L5-S1.
–         En les branques del pubis, per la tensió produïda al córrer dels músculs que s’insereixen (abdominals i adductors). La simptomatologia és similar a la de l’osteopatia de pubis.
–         El fèmur, sobretot en el coll, ja que són susceptibles al desplaçament.
 FACTORS DE RISC.
 1. Esport amb una alta exigència d’entrenaments.
 2. Calçat inadequat.
 3. Entrenaments sobre terrenys durs.
 4. Obesitat.
 5. Sexe: dones. Sobretot amb amenorrees, en les esportistes es presenta una “Tríada de la atleta”, que agrupen tres tipus de trastorns: en l’alimentació, hormonal (trastorns en la menstruació) i del sistema ossi (pèrdua de la densitat mineral ossi).
 6. Hallux valgus.
 7. Pràctica d’altres esports, a més de l’atletisme.
 8. La climatologia.
 9. L’estrès i la fatiga, el son i el descans.
 10. La constitució morfològica i antropomètrica.
 11. Mal calentament previ a l’entrenament i a la competició.
 12. L’alimentació.
 13. Alteracions biomecàniques: excessiva pronació subastragalina (turmell-peu), desequilibris musculars, debilitat, rigidesa, o diferència de longitud de les extremitats inferiors.
 14. Patologies: infermetat de Paget, osteoporosis, hipertiroïdisme, raquitisme, osteomalàcia, osteogènesis imperfecta, neoplàsies benignes i malignes, infeccions, quists aneurismàtics, metàstasis.
El retard en el diagnòstic o l’error per confusió (tumor ossi), són els principals problemes d’aquesta lesió.
SÍMPTOMES.
·        Dolor insistent i constant, localitzat en el punt de la fractura, que desapareix amb el repòs i empitjora amb la marxa prolongada.
·        L’aparició del dolor pot oscil·lar des de les 24h d’haver-se produït la lesió, fins les 5 setmanes.
·        Edema i eritema. Augment de la temperatura.
DIAGNÒSTIC.
És difícil, pot confondre’s amb altres lesions com: tendinitis, periostitis, síndrome compartimenta’l, tumors, esquinços, trencaments…, per la similitud de símptomes. Per això, necessitem exploracions complementàries:
– Radiografies convencionals: ens mostrarà una línea radiotransparent, encara que inicialment en el 70% de les radiografies, no s’observen. Pot trigar a aparèixer fins 2-6 setmanes o fins i tot mesos.
Si no es detecta amb temps, pot desencadenar amb: pseudoartrosis, perill de desplaçaments, transformació en fractures completes.
TRACTAMENT:
Requereix un cert període d’inactivitat.
Si existeix desplaçament s’haurà d’actuar quirúrgicament.
Si no hi ha desplaçament, es realitzarà un tractament conservador, amb immobilització.
Posteriorment, es realitzarà una rehabilitació exhaustiva per recuperar la mobilitat articular i la força muscular de la zona afectada.

Marta Cabré, fisioterapeuta.