Francesc Paton polvoritza el record del Penedès als 100 kms de Calella (8h 52′) i Rafel López també la culmina (10h 43′)

rafel i paton a calellaA Calella anaven dos grans herois de Fondistes Penedès per fer una de les gestes més èpiques del mon del runner, fer la proba reina del ultrafons en ruta, els 100 kms.

Els 100 kms de Calella donava la sortida a les 8 del matí, en un dia ideal per córrer en un circuit pla de 2,5 kms d’anada i 2’5 kms de tornada, a la línia de sortida hi havia el Francesc Patón que debutava en la distancia i el Rafel López que ja ho havia fet a l’any 1999 amb 9h 13’ a França.

Francesc Patón feia alguns anys que tenia il·lusió per fer aqueta proba i mai havia trobat el moment idoni per fer-la, però enguany  va veure la possibilitat i fa un mes i mig es va decidir a fer-la, es va preparar de valent amb entrenos de cara a una distancia tant llarga, tot i que el més difícil es l’adaptació a la distancia ja que per molt que s’entreni a partir del km 60 comença la duresa de la proba física i psíquicament i hi ha atletes que be i altre no per molt entreno que tingui.

Des de un bon començament el Patón tenia clar que volia baixar de les 9h, és un atleta que ha fet enguany 35’ en 10k, 1h 19’ en mitja marató, el seu ritme en el transcurs dels primers 42 kms era demolidor, passava la marató en 3h 07’, però imprevisiblement al km 55 sentia un crack al genoll dret i li feia parar i baixar el ritme, anava en tercer lloc, per tant perdia llocs.

El dolor era intens i veia difícil fer la proba, però poc a poc remetia i tornava a la competició pura i dura, anava passant els kms i veia el 60, el 70, el 80 i tot era possible anava a ritme del record del Penedès que estava en 9h 11’ fets pel Sixto Pallàsal any 2012 en aquesta mateixa cursa.

Km 90, Francesc anava prement els dents, tot i tenir al costat al Santi Hervás donant-li suport atlètic, ja les cames i el cap no estaven tantsanti
fresc, però arribava el km 95 i ja era qüestió de mantenir ritme fins el final i així va ser que poc a poc veia que la gesta era possible i que el somni de fa uns anys és convertiria en realitat, al final creuava la línia d’arribada dels 100 kms amb el record del Penedès , 8h 52’, polvoritzant-lo en 19’, passant a l’historia del nostre ultrafons com el primer atleta de la comarca que baixa de les 9h, a més assolia el 4art lloc de la general.

“ha estado muy duro, más de lo que pensaba i más que cuando he padecido el dolor de la rodilla en el km 55, pensaba que no la acabaría, pero que narices, una vez que se ha bajado el dolor he tirado y he vuelto a coger el ritmo, tanto que ido avanzando atletas, también ha sido clave que el Santi Hervás que me ha acompañado varios kms ha sido de una gran ayuda, le debo una, ahora soy muy feliz y estoy eufórico, he conseguido bajar de 9h, se la dedico a mi mujer por todo y le doy las gracias a todos los que me han animado de una manera u otra y a mi entrenador por estar siempre ahí”. Va fer els 100k a una mitjana de 5’19 el km.

El Rafel López sortia amb l’idea de acabar-la ja que la seva preparació d’aquesta cursa no ha estat tant especifica com la del any 99 i sabia que era difícil i més quan ja ho va intentar 3 vegades més, però sempre abandonava als 42 kms, km a km anava avançant en la cursa i passava la marató amb 3h 52’, i superava la distancia maleïda de les tres ultimes vegades, passava pel km 50, 60, al km 63 sofria el famós mur d’aquesta proba, de cansament físic i psíquic, però com ell és un home bragat en el fons un gran lluitador, anava fent i poc a poc veia possible els 100, fins aconseguir-lo en 10h 43’, desprès de 14 anys torna a fer una il·lusió realitat  i la gesta culminada.

rafel2“ha estat molt dur una epopeia, anava bé fins el km 63 on he tingut una baixada de tot, he tingut que parar i caminar uns quants kms inclòs em plantejava no acabar-la, però he pogut tornar corre, a ritme més baix i he pogut veure que podia fer-la, al final ha esta duríssim però estic molt feliç per aconseguir per segon cop la distancia, tot i no preparar-la com és habitual, li dono les gracies a tots pels ànims i en especial a la meva dona que en el pitjor moment ha estat la clau per seguir”. Ha corregut a una mitjana de 6’26 el km.

Impressionant els dos gladiadors nats, que han fet que aquesta temporada una de les noticies més importants del fons de la nostra comarca sigui els 100k de Calella.

Tot el seguiment dels nostres atletes han estat gracies a les dones dels dos atletes i del Josep Maria Canela, que han anat enviant fotos i informació dels transcurs d’ells, sense aquesta col·laboració no hagués estat possible, gracies.